Ole B. Marslew memoirer  (Kalla’s barnebarn)

 

 

Jeg blev født I 1933 – samme år som Hitler kom til magten i Tyskland – på Dr. Esmanns fødeklinik i København. Min fader, ingeniør Aage Poulsen, og min moder, Aagot Marie Poulsen, født Marslew, boede i Holmbladsgade på Amager, hvor mine farforældre - tidligere skibskaptajn og forhyringsagent Poul Poulsen og hans kone Margrethe - havde en ejendom, hvortil mine morforældre – Marius og Kalla Marslew – nogle år senere flyttede hen som viceværtpar. - Dåben fandt sted i Nathanaels Kirken.

 

Min far og mor havde mødt hinanden på Fyn, hvor min mor var ansat i huset hos sin onkel Laurits og tante Kathinka på Truelsmosegård, hvortil min far – på sin Nimbus-motorcykel, kakkelovnsrøret - kom under ferieophold i den nærliggende Kærum præstegård. De blev gift i 1930.

 

Da jeg var 2 år gammel, byggede mine forældre hus, en bungalow, på Emiliekildevej i Ordrup – og her boede vi fra 1935 til 1941, hvorefter mine forældre blev skilt. - I 1936 havde jeg fået to brødre, tvillingeparret Ib og Kai. - Den 9. april 1940 stod jeg ved vinduet og så de tyske bombefly flyve lavt hen over huset. - Efter skilsmissen så jeg kun min fader et par enkelte gange mere.

 

Fra 1941 boede min mor med sine 3 drenge på Englandsvej 80 på Amager. Jeg skiftede fra Skovshoved Skole til Højdevangen mellem 1. og 2. klasse. Jeg blev ulveunge, senere spejder og tropsassistent - og endte som flokfører for ulveungerne. Jeg bragte mælk, aviser og morgenbrød ud, indtil jeg flyttede hjemmefra i 1956. Min barndom og ungdom blev ganske påvirket af den tyske besættelse 1940-1945, og jeg fortæller nærmere om denne tid i "Mit liv i Danmark under 2. verdenskrig".

 

Jeg var elev på Vestre Borgerdyd Gymnasium i 7 år og blev student herfra i 1953. - Efter 2½ år på Blaagaard Seminarium på studenterlinjen, i hvilken tid jeg som cykel-vikar stiftede bekendtskab med ca. 20 københavnske skoler, var jeg færdiguddannet lærer - og jeg aftjente derefter mine 16 måneders militærtjeneste på Flyvestation Værløse. Jeg underviste også i denne periode på Københavns kommunes Aftenskole i engelsk.

 

Jeg blev hjemsendt fra militæret sidst i november 1957 - på en fredag - blev gift om lørdagen med frk. Hanne Jacobsen, datter af frugtgrosserer Erik Jacobsen og Lydia Jacobsen, født Thomsen - og om mandagen begyndte Hanne og jeg som lærere på Stestrup Centralskole, der ligger nær Tølløse i den nuværende Holbæk kommune. Her virkede vi i knap 2 år. – Min moder giftede sig igen, i 1959, med overbrandmester Casper Caspersen og de flyttede senere - i 1971 - til Svinninge, hvor de boede i 20 år.

 

I sommeren 1959 fik Hanne og jeg stillinger på Hørsholm Skole. Vi fandt et dejligt typehus og byggede på Johannevej 39 - i et kvarter bag skolen. Sidst på året nedkom Hanne på Virum Fødeklinik med en velskabt dreng, der desværre blev kvalt i navlestrengen under fødslen. - Hanne var stærk, vi måtte videre i livet - og i 1961 fik vi Marianne på Rigshospitalet – og i 1963 kom Steen til på Usserød Sygehus..

 

I 1963 - samme år hvor Kennedy blev myrdet– omkom min broder, Kai, da han styrtede ned i Holland med sit jetfly. Han og hans familie var bosat i Vojens, hvor han var sikkerhedsofficer på flyvestation Skrydstrup. Hans kone, Henny, og børnene Johnny og nyfødte Ulla flyttede til København. - Min broder, Ib, var blevet uddannet som maskinmester og sejlede på verdenshavene. Han blev senere gift med Eva og de fik datteren Helle. Han og Eva bor i dag på Sandbakkegård i Vipperød ved Holbæk.

 

Vi tilbragte nogle dejlige år i Hørsholm, hvor vi så børnene vokse op. Jeg udbyggede min lærereksamen med faglærereksaminer i dansk og engelsk, samt med årskurser i matematik og børnepsykologi. Jeg gik fuldtids et helt år på Lærerhøjskolen, hvor jeg læste pædagogik, didaktik og psykologi. Samtidig deltog jeg i fagforeningsmæssigt og kommunalpolitisk arbejde. I 3 år var jeg desuden leder af Hørsholm kommunes Ungdomsskole, der havde ca. 500 elever og godt en snes lærere. -  Jeg virkede tillige som gruppefører i Politi-hjemmeværnet.

 

I 1970 blev jeg udnævnt til skolebestyrer ved Holbæk private Realskole. Efter et år i lejlighed i Bjergmarken fik vi bygget vort dejlige hus med svømmebassin på Ved Skoven 2. Vi havde selv tegnet huset og selv stået for en stor del af opførelsen. – Jeg gik ind i kommunalpolitik og sad som konservativ 8 år i Holbæk byråd, en del af tiden som gruppeformand og 2. viceborgmester. – Jeg var meget aktiv i Holbæk Østre Rotaryklub og var præsident i 1976/77.

 

Fra 1965 havde vi et fiskerhus på Langeland, 30 m fra vandkanten, og i 1978 byttede vi det ud med et sommerhus ved Skansehage i Rørvig. – Jeg tog yachtskipper-eksamen I+II - og jollen "Mars I" på Langeland, motorbåden "Mars II", den 33 fod sejlbåd "Mars III" samt den 100 år gamle "Kraka" gav familien mange dejlige, maritime oplevelser.

 

Vore 2 børn, Marianne og Steen, levede det meste af deres barndoms- og ungdomsår på Ved Skoven. De gik på Slotsmarksskolen og blev senere studenter fra Stenhus Gymnasium. I en del år havde vi megen glæde af at have en række udvekslekslingsstudenter - unge fra forskellige dele af verden - boende i længere perioder.

 

I 1981 forlod jeg realskolen efter fælles overenskomst med bestyrelsen og med en erstatning på 700.000 kr. - Vi købte i 1982 Ingegård på 80 tdr. land i Tølløse kommune. Jeg tog driftslederuddannelsen på Lyngby Landbrugsskole og virkede de følgende 5 år som landmand. Gården var nedslidt, så der var nok at tage fat på. En gammel drøm om at prøve livet på landet gik i opfyldelse for såvel Hanne som mig. - Samtidig tog jeg flere fag af merkonomuddannelsen samt nogle edb-kurser.

 

Men nedgangstider for landbruget - og dermed følgende kapitaltab for os – gjorde, at vi i 1987 solgte gården og flyttede ind til selve Tølløse by, til Kløvervej 3, hvor vi nu - 21 år senere – stadig bor. - Hanne havde - under hele vor tid på Ingegård - været ansat som lærer på Sejrgaardsskolen, og i de følgende år underviste jeg samme sted. - I 1993 – som 60-årige – gik vi på pension, og der blev nu mere tid til at tage sig af børn og børnebørn.

 

Marianne, der er læreruddannet, er gift med Henrik, og de har tre børn: Andreas, Katrine og Anna. - Steen læste jura og blev gift med Jette, med hvem han har Signe, Mia og Laura. - Steen og Jette blev senere skilt – og i 2006 giftede Steen sig med Siri, der har to børn, Tim og Birgit. De gik fra hinanden i 2008. - Vi bor nu alle 11 i Holbæk storkommune. - Min mor, der til slut boede på Tølløse Ældrecenter, døde i 2006, 97 år gammel.

 

Hanne og jeg har - efter vor pensionering - rejst meget, næsten over hele verden – og sammen med vore gamle venner gennem mere end 50 år, Gerd og Bjarne, Sam og Vibs, fortsætter rejseaktiviteten. – I 2007 fejrede vi vort guldbryllup på Sonnerupgård Gods – og nu nærmer 75-års fødselsdagene sig.

 

Jeg føler, at jeg i dag har nået og oplevet alt det, som jeg som barn og ung forestillede mig og drømte om. - Men endnu skulle der gerne ligge mange gode år forude med mange og gode oplevelser. Vi er stadigvæk til fulde "fit for fight".

 

                                                                                                            Tølløse i april 2008   Ole B. Marslew